Kuchnia włoska z pewnością jest jedną z najbardziej (o ile nie najpopularniejszą!) popularnych kuchni świata. Ciężko jest znaleźć osobę, która nie lubi choćby jednego dania pochodzącego z Włoch, jak pizza, lasagne, makarony czy włoskie desery takie jak panna cotta czy tiramisu. Ostatnimi czasy na szczególnej popularności zyskuje pesto zarówno zielne jak i czerwone.
Z czym jeść czerwone pesto?
Pesto jest tradycyjnym włoskim sosem, którego nazwa pochodzi od słowa „zgnieść” lub „zmiażdżyć”. Istnieją rożne rodzaje pesto w zależności od głównego produktu, który w sosie gra pierwsze skrzypce. Szczególnie popularnymi są pesto zielone z bazylii, szpinaku czy rukoli, ale także czerwone pesto z suszonych pomidorów. Do czego można wykorzystać pesto? Oczywiście najlepiej sprawdzi się jako sos do makaronów, które szczególnie smaczne okaże się być w towarzystwie oliwek i sera parmezan. Jest to najprostsze i najszybsze wykorzystanie tego włoskiego sosu, co jest z pewnością ogromnym ułatwieniem w kuchni, gdy czasu na stanie nad garnkami mamy niewiele. Czerwone pesto doskonale sprawdzi się również jako marynata do mięsa, szczególnie w przypadku łososia, tworząc wyśmienite połączenie. Warto jest również zapiec mięso z pesto pod warstwą sera i ulubionych przypraw. Sprawdzi się również na różnego rodzaju zapiekankach. Czerwone pesto będzie również odpowiednie do wypełnienia roladek drobiowych.
Pesto, zarówno zielone jak i czerwone, jest bardzo uniwersalnym sosem kuchni włoskiej. Sprawdzi się w wielu przypadkach przy różnych daniach i można go wykorzystać na wiele sposobów. W związku z tym zdecydowanie warto go wypróbować. Tym bardziej, że może okazać się szczególnie przydatny w sytuacjach, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku.