Jak wykorzystać drewniany stół?

Sercem każdej kuchni czy jadalni od najdawniejszych czasów w polskich domach są stoły. Jedni wolą te tradycyjne – o możliwie jak największych wymiarach, inni – minimalistyczne, zajmujące jak najmniej miejsca w pomieszczeniu. Bez względu jednak na to, jaki wybierzemy, na pewno nie będziemy mieli problemu z dostępnością.

Stół przystosowany do wnętrza

duży stół drewnianyJeśli szukamy stołu odpowiedniego do naszego mieszkania, w pierwszej kolejności zastanawiamy się, jakie powinien mieć wymiary. Jest to kwestia szczególnie ważna dla osób, które są posiadaczami mieszkań o małym metrażu i zależy im na oszczędności miejsca. Jeśli jednak posiadamy już na przykład odziedziczony po starszych pokoleniach duży stół drewniany, z pewnością łatwo wkomponujemy go w wystrój stylowego salonu. Drewno mieści się obecnie w modowych trendach wnętrzarskich. Są z niego wykonywane meble kuchenne, blaty, szafy w eleganckim wydaniu, a także krzesła. Jest to materiał uniwersalny i ponadczasowy. Jego szyk nie przemija, a co za tym idzie – wykorzystamy go w każdej dekadzie bez troski o to, że wyjdzie z mody. W zależności od okazji możemy przykryć go pasującym do naszych upodobań obrusem – białym  lub bordowym na święta i pastelowym w sezonie letnim. To nada stołowi zupełnie innego wyglądu i charakteru. Drewniane meble stołowe cieszą się sporą popularnością wśród właścicieli lokali gastronomicznych o swojskim czy ludowym charakterze. Pasują one do wnętrz w stylu folkowym np. góralskim. Nadają wnętrzu ciepła i uroku, a ich solidne wykonanie sprawia, że czujemy się siadając za nimi bezpiecznie. Wykonywane są z drewna dębowego, sosnowego, olchowego i wielu innych mieszanek drzewnych.

Duże stoły zapewnią nam ponadto komfort goszczenia nawet bardzo dużej rodziny czy znajomych, a opcja złożenia i zsunięcia ich do mniejszego rozmiaru za pomocą wyjęcia jednej z desek pozwoli nam zaoszczędzić miejsca w pokoju. Będzie to rozwiązanie bardzo praktyczne, a ponadto efektowne wizualnie.

Scroll to Top