drzwi chłodnicze
Popsuta komora i drzwi chłodnicze

Od kilku lat pracowałam w zakładzie zajmującym się produkcją dżemów owocowych. Proces produkcyjny nie jest zbyt skomplikowany, jednak aby wszystko prawidłowo działało, każdy pracownik musi współpracować.

Zepsute drzwi chłodnicze wstrzymały produkcję

drzwi chłodniczeWszystko zaczyna się w chłodni, gdzie przechowuje się owoce, przeznaczone na dżemy. Następnie surowce należy rozmrozić i zagotować wraz z kwaskiem i żelatyną, aby miały one postać galaretowatą. Jeszcze ciepły dżem rozlewa się do wcześniej przygotowanych słoików, zakręca, a następnie poddaje się go pasteryzacji czyli utrwaleniu. Ostatnim etapem jest etykietowanie i pakowanie w kartony i taśmę termokurczliwą. W przypadku gdy jeden proces nie przebiega prawidłowo, automatycznie reszta jest wstrzymywana. Tak było w przypadku, gdy jednego razu zepsuły nam się komory chłodnicze i wszystkie owoce spleśniały. Automatycznie cała produkcja stanęła w miejscu, gdyż nie było surowca do wyrobu dżemów. Przyczyną awarii były nieszczelne drzwi chłodnicze, w wyniku czego chłodnia nie pracowała prawidłowo. Oczywiście zostały wyciągnięte konsekwencję osobie, która była odpowiedzialna za chłodnie. Natychmiastowo ją zwolnili, gdyż firma, za to niedopatrzenie poniosła wielkie straty. Konieczne było zamknięcie zakładu, do czasu, aż komory chłodnicze nie zostaną naprawione, a owoce uzupełnione.

Teraz każdy z nas uważnie pilnował temperatury w chłodziarkach, gdyż wiedzieliśmy już jakie mogą być konsekwencję takiej nieuwagi. Oby taka sytuacja nigdy nie miała już miejsca.