Kultowy napój z młodości – podpiwek

 

W czasach gdy byłam nastolatką popularne na wsi w lato było picie kwasu chlebowego. Jako dziecko mama pozwalała mi jedynie posmakować kwasu ze względu na proces fermentacyjny drożdży dzięki któremu w napoju znajdowały się znikome ilości alkoholu.

Orzeźwiające właściwości podpiwku

podpiwekPodczas pracy na polu w gorące upalne dni to schłodzony kwas chlebowy przyjemnie orzeźwiał i koił pragnienie. Do dziś z wielką tęsknotą wspominam pracę na gospodarce, gdzie wraz z siostrami i braćmi wspólnie zajmowaliśmy się zwierzętami i pracowaliśmy w polu. Teraz jako starsza pani w marketach widuje ładne butelki z kwasem chlebowym, skuszona nie raz kupuję napój łudząc się że będzie to smak mojej młodości. Jednak tak się nie dzieje i pijąc trunek wiem że brakuje w nim wielu składników których używała moja mama. Jednak ostatnio zostałam mile zaskoczona gdy na imprezie rodzinnej u mojego brata miałam okazję napić się podpiwku. Dawno nie piłam tego napoju i zaskoczona byłam jego autentycznym smakiem. Podpiwek wykonywany jest z kawy zbożowej, chmielu oraz drożdży które należy zagotować, a następnie przechowywać w chłodnym miejscu prze około tydzień. Dobrze wykonany podpiwek jest zbliżony smakiem do piwa lecz posiada o wiele mniejszą zawartość alkoholu. Jego oryginalny słodkawo gorzki i lekko gazowany smak w upalne dni doskonale koi pragnienie. Zapytałam brata skąd ma ten dawno już zapomniany napój. Przyznał że zamówił w internecie specjalnie na nasze rodzinne spotkanie. Całe rodzeństwo było zachwycone i czuliśmy się tak jakby odjęto nam trzydzieści, a może i czterdzieści lat. Po spotkaniu sama zamówiłam sobie ten napój z polecanej przez brata strony. Niecierpliwie czekałam na kuriera, gdyż podpiwek smakował jak ten z czasów mojej młodości.

Od teraz na każdym naszym rodzinnym spotkaniu pojawiają się stare tradycyjne napoje. Wraz z rodzeństwem cieszymy się swoim towarzystwem oraz wspominamy czasy naszej młodości. Bardzo cieszę się że jest możliwość zakupu tego napoju przez internet.

 

Scroll to Top