Praktyczne witryny chłodnicze

Wyposażenie sklepu mięsnego, spożywczego, czy cukierni, nie należy do najtańszych. Świeża żywność wymaga odpowiednich warunków do przechowywania, bo inaczej szybko się psuje. Szczególnie jeżeli mówimy o mięsie, nabiale, czy ciastach.

Jak wygląda witryna chłodnicza?

witryny chłodniczeProdukty mrożone muszą cały czas być przechowywane w zamrażalkach, bo ich rozmrożenie oznacza stratę. Żywność, która posiada krótką datę ważności, musi być przetrzymywana w warunkach chłodniczych, bo inaczej po dwudziestu czterech godzinach staje się niezdatna do spożycia. Witryny chłodnicze są głównie spotykane w sklepach mięsnych, rybnych, spożywczych, albo w barach. Ich wygląd może się znacząco różnić w zależności od przeznaczenia. Dostępne są poziome i pionowe witryny, które mają jedną półkę na całej długości lub kila, jedna nad drugą. Nowoczesne modele posiadają specjalne agregaty, które umożliwiają działanie chłodni przez określony czas nawet po odłączeniu źródła zasilania. Jest to forma zabezpieczenia przed ewentualna awarią źródła prądu. Mogą one utrzymywać stałą temperaturę przez cały czas pracy w zakresie od zera do dziesięciu stopni Celsjusza. Wnętrze witryn jest wykonane ze stali nierdzewnej, która jest bezpieczna w kontakcie z żywnością i łatwo ją można wyczyścić. Większość lad chłodniczych posiada zamykane drzwi, dzięki którym mikroklimat jest utrzymany w ich wnętrzu. Witryny możemy kupić nowe od producenta, albo poszukać w internecie używanych, które będą znacznie tańsze. Jest też możliwość dzierżawy.

W witrynach można przechowywać ciasta, wędliny, wyroby garmażeryjne, czy napoje. Wiele firm sprzedających produkty wymagające przechowywania w chłodni, udostępniają swoim kontrahentom specjalne witryny, dopasowane wielkościowo do oferowanych produktów.