Niedzielne popołudnie wiele osób spędza przy kawie i pysznym cieście, które samodzielnie przygotowuje dla całej rodziny, lub je kupuje w pobliskiej cukierni. W ostatnim czasie nowością są wyroby cukiernicze z wykorzystaniem mąk bezglutenowych.
Jak smakuje ciasto bezglutenowe?
Większość z nas ciasto kojarzy z bardzo słodkim smakiem, gęstą masą, czekoladą, lub bitą śmietaną. Powoli odchodzi się od takich „ciężkich” wyrobów na rzecz lekkich i delikatnych ciast, które zadowalają nie jedno podniebienie. Przede wszystkim ciasta bezglutenowe są wypiekane z mąk bez zawartości glutenu. Mogłoby się wydawać, że to niewielka różnica, ale w smaku jest ogromna. Gluten powoduje, że ciasto daje się łatwo wyrobić i ma konsystencję gęstego kleju, który potem ładnie wyrasta i jest pulchny. W przypadku mąki bezglutenowej, w zależności od rodzaju, trzeba dodać więcej mokrych składników, które w naturalny sposób skleją ciasto. Mowa tu jest głównie o jajkach, albo bananach, które świetnie je zastępują. Ciasto bezglutenowe ma najczęściej bardziej kruchą strukturę i jest lżejsze, jednak w kwestii smaku w niczym nie odbiega od tradycyjnych ciast. Może być równie słodkie i smaczne. Najczęściej do wypieku wykorzystuje się mąkę kokosową, migdałową, ryżową, gryczaną, albo jaglaną. Należy unikać pszennej, żytniej i jęczmiennej, gdyż one zawierają gluten. Przepisy na ciasto bez glutenu pojawiają się lawinowo w internecie, więc nawet jak nie mamy na nie pomysłu, to z pomocą sieci na pewno przygotujemy pyszne ciasto.
Z mąki bezglutenowej można przyrządzić pyszny i puszysty biszkopt, którego wykonanie będzie wymagało jedynie niewielu modyfikacji w klasycznym przepisie z mąką pszenną. Obecnie takie ciasta nie są niczym nadzwyczajnym, gdyż bardzo dużo ludzi je spożywa.