Idąc na plac, lub okoliczny bazar, w sezonie od czerwca do lipca, znajdziemy mnóstwo truskawek. U niektórych sprzedawców będą się one różniły smakiem i wyglądem, ponieważ istnieje wiele odmian tego pysznego owocu.
Jak smakują truskawki polki?
Hodowcy roślin krzyżują ich różne odmiany, aby uzyskać lepszy smak, aromat, lub większą odporność na szkodliwe czynniki zewnętrzne. Truskawka polka jest holenderską odmianą tego owocu, która charakteryzuje się dużym rozmiarem i wyjątkowo słodkim smakiem. Jej kształt często przypomina serce, lub jest widocznie stożkowy. Obecnie jest to jedna z najlepszych odmian truskawek, gdyż bardzo ładnie się prezentuje i równie dobrze smakuje. Polka wyróżnia się średnio silnym wzrostem i posiada gęste ulistnienie, przez co trzeba ją często pielęgnować i pozbywać się zbędnych liści. Im więcej listków wyda roślina, tym większe ryzyko, że zaatakuje je grzyb, lub jakieś pasożyty. Najłatwiejszym i naturalnym sposobem na odstraszenie szkodników od truskawek, jest posadzenie w ich pobliżu roślin, które je przyciągają. Wymogiem koniecznym w uprawie truskawki polki, jest sadzenie jej włącznie w miejscach osłoniętych przed wiatrem i zabezpieczonych przed mrozem. Dla wzrostu i owocowania, bardzo duże znaczenie ma właściwe nawadnianie sadzonek, szczególnie w momencie kwitnięcia i wydawania plonów. Ze względu na walory wzrokowe i smakowe, ta odmiana truskawki jest najczęściej wybierana przez konsumentów. Możemy ją spożywać na surowo, bądź przetworzyć na dżem, lub soki.
Truskawki wydają największe plony w ciągu trzech, czterech lat od posadzenia w ziemi. Po tym czasie warto ją wymienić na nową, gdyż nie wyda ona już tak samo obfitych owoców. Polkę możemy także posadzić na własnym balkonie i zapewnić jej dużo słońca.