Drewno jest materiałem, który możemy wykorzystać nie tylko, jako budulec. Bardzo ważnym elementem procesu wędzenia żywności jest użycie odpowiedniego rodzaju drewna. W ten sposób produkt uzyskuje odpowiedni aromat. Warto jest w związku z tym zapoznać się z możliwościami procesu wędzenia. W ten sposób będziemy mogli ustalić co jest dla nas korzystne.
Aromatyczne wędzenie zrębkami drewna
Najważniejszy jest dobór określonego rodzaju drewna do przygotowywania danego typu potraw. Warto jest z tego choćby powodu bardzo dokładnie zweryfikować, czy chcemy otrzymać bardziej korzenny aromat uwędzonego wyrobu, czy też bardziej delikatny. Będzie to miało późniejszy wpływ na użycie danego rodzaju drewna do wędzenia. Co do zasady rekomendowane zrębki wędzarnicze pochodzą z różnych odmian drzew liściastych. Wśród nich można wymienić między innymi drzewa owocowe. Zapewniają one bardzo bogaty aromat przygotowywanej w ten sposób potrawy. Ich aromat jest lekko słodkawy, ale delikatny. Z tego też powodu nadaje się do wędzenia warzyw, czy też szynek. Z kolei, gdy pragniemy uzyskać bardziej korzenny aromat i smak naszych wyrobów powinniśmy skorzystać przede wszystkim z drewna dębowego, albo bukowego. Tego rodzaju zrębki wędzarnicze nadają się przede wszystkim do wędzenia kiełbas, boczku, czy szynek, którym chcemy nadać ten charakter smaku i aromatu. Warto jest w związku z tym bardzo dokładnie zwrócić uwagę na ten szczegół.
Zrębki wędzarnicze, jako produkt przystosowany do wędzenia będziemy mogli zakupić w dobrych sklepach z tego rodzaju produktami, ale także w sklepach internetowych. W sklepach internetowych co do zasady będziemy mogli mieć większy wybór. Jednak należy będzie do tej ceny doliczyć koszt wysyłki. Dzięki temu bardzo łatwo będziemy w stanie mieć w posiadaniu tego rodzaju produkt.