Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/jpxxmypn/domains/perfectnails.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the limit-login-attempts-reloaded domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/jpxxmypn/domains/perfectnails.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Firmy cateringowe podbijają Polskę - perfectnails.pl

Firmy cateringowe podbijają Polskę

Prowadzenie własnej firmy to marzenie wielu osób. Nic dziwnego, każdy chciałby być własnym szefem, decydować o wszystkim i zarabiać duże pieniądze. Jaką jednak wybrać branżę i od czego zacząć? Te i podobne pytania towarzyszą wszystkim przyszłym biznesmenom i dlatego warto zrobić dobry biznesplan.

Jak założyć firmę cateringową?

firma cateringowaPomysłów na własny biznes jest pewnie wiele. Jednak, chciałbym zaproponować coś z branży kulinarnej. Polacy coraz więcej przeznaczają pieniędzy na zakup gotowych posiłków, zamiast przygotowywać je własnoręcznie. Równolegle mamy do czynienia z modą na zdrowe odżywianie. Nie brakuje więc klientów. Co więc powinniśmy wiedzieć, aby rozpocząć działalność jako firma cateringowa? Przede wszystkim dobry biznesplan. Warto sprawdzić zapotrzebowanie na rynku, oferowane produkty, ceny i konkurencję. Być może warto zastanowić się, nad zdrową kuchnią dla mężczyzn, szkół, korporacji, lub tylko dla kobiet w ciąży. Możliwości jest wiele i warto znaleźć odpowiednią niszę, która zapewni nam stałych odbiorców. Gdy znajdziemy stałych klientów, warto przekalkulować ile będziemy potrzebować pieniędzy, na uruchomienie biznesu, gdzie będziemy się zaopatrywać i jak szybko inwestycja może nam się zwrócić. Inne pytania które warto sobie zadać, to menu i sposób w jaki chcemy dystrybuować nasze dania. Na początek, swoją przygodę z cateringiem można rozpocząć w domowych warunkach, odejdą nam wtedy spore koszty związane z wynajmem lokalu. Dotyczy to jednak tylko cateringu, opartego na suchym prowiancie (kanapki, przekąski, sałatki itd.) Wraz z powiększającą się ilością zadowolonych klientów, warto poszerzyć ofertę o zestawy obiadowe, lub nawet ekskluzywne menu restauracyjne. Wtedy przyjdzie czas na poszukiwanie odpowiedniej kuchni, pomieszczeń do produkcji i przechowywania produktów. Można wtedy rozejrzeć się po okolicy, w poszukiwaniu lokali lub pomieszczeń (np. zamknięte bary, restauracje) Ważnym narzędziem, którego nie można pominąć, jest odpowiedni samochód.

Na początek wystarczy czysta osobówka, jednak w miarę rozwoju, będziemy potrzebowali większego samochodu dostawczego. Na koniec element marketingowy, jakim jest dobra strona internetowa. Musi być wyjątkowo estetyczna, a zarazem funkcjonalna, dlatego warto zlecić jej przygotowanie – fachowcom.

Scroll to Top