Coraz częściej słyszymy o produktach zwanych superfoods. Cenimy ich dobroczynne właściwości i chętnie wykorzystujemy w kuchni. Na rynku znaleźć możemy takie produkty przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością, niektórych drogeriach, supermarketach na działach ze zdrową żywnością oraz sklepach online.
Zalety spożywania macy organic bio
Wśród produktów nazywanych superfoods znaleźć możemy popularny korzeń maca. Zazwyczaj kupimy go w postaci sproszkowanej, dzięki czemu możemy taki produkt dodawać do różnych dań i koktajli. Z powodzeniem możemy używać go do ciast, zup, sałatek i kanapek. Maca, to roślina pochodząca z Peru. Sproszkowany korzeń maca, zwany peruwiańskim żeń szeniem to prawdziwe bogactwo cennych dla każdego organizmu witamin i mikroelementów. Produkt ten jest doskonałym źródłem cennego dla nas białka. Powinni go więc spożywać przede wszystkim osoby wykluczające mięso i produkty mleczne ze swojej diety – weganie i wegetarianie. Oprócz biała maca organic bio dostarczy nam witaminy C oraz dobroczynne witaminy z grupy B. Maca to również prawdziwe źródło potasu, żelaza czy wapnia. Regularne spożywanie łagodzi objawy menopauzy, wzmacnia płodność, wzmacnia kości, zapobiega złamaniom i osteoporozie. Co ciekawe, jest to idealny produkt dla sportowców, ponieważ jego spożywanie przyspiesza regenerację po kontuzjach, wzmacnia wydolność organizmu oraz wytrzymałość ciała.
Korzeń maca to produkt bogaty w witaminy i cenne mikroelementy. Sproszkowaną jego postać warto dodawać do sałatek, zup, koktajli czy ciast. Dostarczy nam witaminę C oraz witaminy z grupy B. Poprawia wydolność organizmu, łagodzi objawy menopauzy, przyspiesza regenerację po kontuzjach. Jest bogactwem cennego białka, tak więc jest to idealny produkt dla wegan i wegetarian.